Η ιστορία μας

Απ’ το 1905 μέχρι σήμερα…

1905-1930

Ήταν στο τέλος του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα (το 1905 είναι τα πρώτα γραπτά ευρήματα*) που ο Ευάγγελος Σ. Νέσσης (1880-1953) χρυσοχόος, τολμά να ανοίξει στις δύσκολες εκείνες εποχές ένα εργαστήριο κοσμήματος και διακοσμητικού αντικειμένου στα Ιωάννινα.

Οι Καλαρρύτες, ο τόπος όπου γεννήθηκε, ήταν ένα μεγάλο χωριό με πάνω από 3.000 μονίμους κατοίκους και ταυτόχρονα η περιοχή με τους πιο φημισμένους και ταλαντούχους αργυροχρυσοχόους της Ελλάδας εκείνης της εποχής.

Στο εργαστήριο “Νέσσης” εκείνη την εποχή εργαζόντουσαν περίπου 20 τεχνίτες και βοηθοί με αρχιτεχνίτη και πρωτεύοντα ρόλο κατασκευαστή τον αδελφό του Ευαγγέλου, τον Αποστόλη Νέσση.

*Ο πατέρας του Ευάγγελου, ο Σωτήριος Νέσσης ήταν κι αυτός χρυσοχόος αλλά με την ολοκληρωτική καταστροφή από τους Τούρκους που υπέστη το χωριό Καλαρρύτες, λόγω της καθολικής εξέγερσης για απελευθέρωση, καταστράφηκαν όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας διηγηθούν και τη δική του ιστορία.

1930-1980’s

Ο γιος του Ευαγγέλου, ο Βασίλειος Νέσσης ήταν η δεύτερη γενιά και αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια στην οικογενειακή επιχείρηση αφού από πολύ μικρός ασχολήθηκε ενεργά με την τέχνη του κοσμήματος. Η κληρονομιά του στο χώρο του κοσμήματος της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια μιας και από το εργαστήριό του περάσανε και διδάχτηκαν τη τέχνη αρκετοί νέοι τεχνίτες. Πολλοί μάλιστα εξ’ αυτών ανοίξανε μετέπειτα τα δικά τους επιτυχημένα εργαστήρια.

Ανήσυχος, διορατικός και τολμηρός επέκτεινε τις δραστηριότητες του, ανοίγοντας περί το έτος 1930 ένα από τα πρώτα καταστήματα λιανικής πώλησης στο είδος, στα Ιωάννινα στην οδό Αβέρωφ. Η Αβέρωφ έμελλε αργότερα να γίνει ο φημισμένος δρόμος των κοσμηματοπωλείων. Η εξέλιξη αυτή έκανε την επιχείρηση να γίνει γνωστή, να μεγαλώσει, να βγει από τα στενά όρια της πόλης των Ιωαννίνων και να αποτελέσει ένα από τα πιο καταξιωμένα και αξιόπιστα κοσμηματοπωλεία στα Ιωάννινα αλλά και σε όλη την Ελλάδα όπου αποκτούσε σταθερά νέους φίλους και πελάτες.

Γνώστης και εκτιμητής σπάνιων αντικειμένων και κοσμημάτων, λάτρευε τη δουλειά του και ήξερε όσο λίγοι τα μυστικά και τη μαγεία που εκπέμπει ο κόσμος του κοσμήματος. Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα που ενέπνεε σεβασμό στους φίλους πελάτες, στους συναδέλφους και συνεργάτες του, αλλά γενικότερα και σε όλη την κοινωνία.

 

1980’s-2015

Γιός του Βασιλείου, ο Ευάγγελος Νέσσης αποτέλεσε την τρίτη γενιά στη συνέχιση της παραδοσιακής επιχείρησης. Μυήθηκε από πολύ μικρός στα μυστικά της κοσμηματοποιίας και γνώρισε τη μαγεία του κοσμήματος από τον πατέρα του. Του άρεσε το σχέδιο καθώς και η επινόηση νέων σχεδιαστικών τάσεων στο κόσμημα.

Για να ασχοληθεί και επιστημονικά με το σχέδιο ακολούθησε σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας όπου και αποφοίτησε το 1976. Από τότε με μια μικρή και απαραίτητη ενασχόληση σε έργα μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων –που ήταν το αντικείμενο των σπουδών του- επανήλθε στη παλιά του αγάπη το κοσμηματοπωλείο αφού η επιχείρηση με το φημισμένο όνομα “Νέσσης” ήταν αδύνατον να μην τον απορροφούσε ολοκληρωτικά για όλη την υπόλοιπη επαγγελματική του ζωή.

Επί ημερών του τόσο λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης όσο και λόγω της διαρκούς αναζήτησης του νέου και πρωτοπόρου σχεδιασμού, το κοσμηματοπωλείο γνώρισε μέρες δόξας και έγινε γνωστό ακόμη περισσότερο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πολύ σπουδαίο ρόλο έπαιξε εδώ και η σύζυγός του, Ιωάννα, που με το αλάνθαστο ένστικτό της, την αγάπη για το κόσμημα, το καλό γούστο και την σπάνια ευαισθησία της συνδυασμένη έδωσε τη δική της πνοή και έβαλε τη δική της απαραίτητη πινελιά στην ήδη επιτυχημένη πορεία.

2015....

Έτσι φτάνουμε αισίως στην τέταρτη γενιά!

Αφετηρία της νέας μας προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία της ιστοσελίδας μας, καθώς και η ίδρυση του διαδικτυακού καταστήματος που θα περιλαμβάνει τις πιο φρέσκες δημιουργίες μας. Ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή με αισιοδοξία και πίστη πως θα κριθεί επιτυχημένη.

Με την παρούσα ιστοσελίδα, στόχος μας είναι να δώσουμε το στίγμα της επιχείρησής μας όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, επιλέγουμε να προβάλλουμε κοσμήματα και αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής και καλλιτεχνίας. Η γραμμή που θα ακολουθήσει το Nessis1905.gr φιλοδοξεί να δώσει νέες τάσεις και προσωπικό στυλ σε όλες τις δημιουργίες, είτε πρόκειται για ελαφρύ-νεανικό casual είτε για διαχρονικό, κλασσικό κόσμημα, σμίγοντας τα πολύτιμα μέταλλα και πετράδια μεταξύ τους, πολλές φορές σε συνδυασμό με πορσελάνη ή και με γυαλί. Οι νέες αυτές δημιουργίες θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό του διαδικτυακού καταστήματος μας και η προσπάθεια μας σκοπεύουμε να εστιαστεί σε χειροποίητα μοναδικά κομμάτια ή σε κοσμήματα με απολύτως περιορισμένο αριθμό παραγωγής.

Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι η διαρκής αλλαγή σχεδίων και προτάσεων, καθώς και να μπορέσουμε σταδιακά να παράγουμε κοσμήματα και αντικείμενα αποκλειστικά δικής μας έμπνευσης και δικού μας σχεδιασμού.

Οι προτάσεις και η αγάπη σας θα δώσει φτερά στην προσπάθεια μας αυτή.

Η φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία μας ήταν και παραμένει, πως το κόσμημα είναι ένα καλλιτέχνημα, ένα χειροποίημα που κλείνει μέσα του όχι μόνο την καλλιτεχνική αλλά και την συναισθηματική αξία που είναι πάντα πιο σημαντική. Ένα κόσμημα διηγείται την ιστορία, τις όμορφες στιγμές, τα αξέχαστα γεγονότα, τις γεννήσεις, τους γάμους, τη ζωή κάθε οικογένειας και με την έννοια αυτή αποτελεί ανεκτίμητη αξία που δικαίως κερδίζει τον σεβασμό από όλους.
Με αυτή τη φιλοσοφία κινούμαστε και σήμερα προσπαθώντας να χαράζουμε στη μνήμη σας με ανεξίτηλα πολύτιμα σημάδια, τους σταθμούς της ζωή σας. Εκθέτουμε την προσωπική αισθητική μας άποψη στο κόσμημα και στο αντικείμενο, με τη φιλοδοξία τα αντικείμενα αυτά να αποτελέσουν την προσωπική σας επιλογή για τις ευχάριστες στιγμές και περιστάσεις της ζωής σας.

Το να τα καταφέρουμε δεν είναι απλά μια ικανοποίηση και μια ανταμοιβή για μας. Το κύριο κίνητρό μας είναι να καταφέρουμε να συνεισφέρουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα χαράς και συγκίνησης στα γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή σας, αντλώντας και μείς κατ’ αυτό τον τρόπο από σας μια μικρή μερίδα συμμετοχής στη χαρά σας αλλά και συγχρόνως μια επιβράβευση για τη δική μας προσπάθεια.

Αυτή πιστεύουμε πραγματικά είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top